Relatie voor prestatie een stap verder
“Relatie voor prestatie.” Een uitspraak die we vaak horen in het onderwijs. Het idee is simpel: wanneer je eerst verbinding maakt met de klas of groep, zullen de prestaties verbeteren. Deze uitspraak weerspiegelt een diepere waarheid over het belang van de relatie tussen leerkracht en leerling. Maar wat als we deze gedachte verder trekken? Wat betekent “relatie voor prestatie” voor schoolleiders?
De kracht van verbinding
In de kern betekent “relatie voor prestatie” dat goede prestaties pas volgen wanneer er een goede verbinding is. De menselijke behoefte aan erkenning en verbinding is essentieel voor motivatie en productiviteit. Het idee is dat wanneer mensen zich verbonden voelen, ze bereid zijn zich meer in te zetten en betere resultaten te leveren. Dit is niet zomaar een theorie, maar iets wat we ook terugzien in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Mensen die zich erkend en ondersteund voelen, zijn gemotiveerder en presteren beter, zowel in hun werk als in hun persoonlijke leven. En dat is interessant voor de rol van schoolleider, hoe werkt de schoolleider bewust aan deze verbinding?
Verbinding als fundamentele behoefte
Verbinding is een van onze meest fundamentele basisbehoeften. Dit principe wordt verder ondersteund door de behoeftenhiërarchie van Maslow, waarin sociale behoeften, zoals verbondenheid en erkenning, essentieel zijn voor zelfverwezenlijking en hogere prestaties. Volgens Maslow staan de sociale behoeften, die te maken hebben met het gevoel van erbij horen en de behoefte aan relaties, direct boven de basisbehoeften zoals voedsel en onderdak. Pas wanneer mensen zich sociaal veilig en verbonden voelen, kunnen ze zich richten op persoonlijke groei en het behalen van hun volledige potentieel. Verbinding met anderen is dus een cruciale voorwaarde om zowel individuen als teams in staat te stellen om optimaal te presteren.
Echte verbinding begint bij jezelf
Echte verbinding met anderen begint altijd bij jezelf. Lekker cliché, maar wel waar. Het is de basis voor elke soort relatie. Dus als verbinding zo belangrijk is in het onderwijs, dan maakt het in je verbinding zijn met jezelf minstens zo belangrijk. Dit geldt zowel voor onderwijsprofessionals als schoolleiders. Hoe kun je het beste uit je team halen als je zelf niet goed in je eigen kracht staat?
Door zelfzorg en je eigen welzijn als prioriteit te stellen, blijf je in verbinding met jezelf. Met andere woorden, als je jezelf op nummer één zet—wat je rol ook is (schoolleider of onderwijsprofessional)—heeft dat een directe positieve impact op de onderwijskwaliteit en het succes van je school. Stel dat je als schoolleider de tijd neemt voor zelfreflectie en persoonlijke groei en vitaliteit, dan blijf je eerder rustig en empathisch. Hierdoor creëer je een veilige sfeer waarin het team zich gesteund voelt en beter presteert. Door zelfbewustzijn te vergroten inspireert de schoolleider tot open communicatie en samenwerking.
Zou de wereld er niet mooier uitzien als we allemaal zouden gaan voor relatie voor prestatie?
De uitspraak relatie voor prestatie gaat verder dan het klaslokaal, en zelfs verder dan het onderwijs. Welke andere keuzes zouden er gemaakt worden door wereldleiders op dit moment als ze eerst gaan voor relatie en dan pas prestatie? Welke andere keuzes zouden er in Nederland worden gemaakt? En misschien wel de belangrijkste vraag: welke andere keuzes ga jij maken?